Heerlijk Buiten

Zevenhuizer Zoom

De enige nog werkende molenviergang ter wereld

Aan de rand van de Tweemanspolder en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Vroeger lagen in Zevenhuizen zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. In het Natuurreservaat Koornmolengat vind je nog levend veenmos. Rotta Natuur- en vogelwacht organiseert er excursies.

De Zevenhuizer Zoom is niet los te zien van de Rotte en zijn watersport. Een oversteek met de pont ’t Verlaat, die vaart tussen Bleiswijk en Zevenhuizen, is een leuke afwisseling van een fiets- of wandeltocht. Het is een zonnepont. De accu’s voor de motoren worden opgeladen via de zonnepanelen op het dak van het pontje.

Bijzonder is de nog werkende molenviergang. Daarvan zijn er niet veel meer in de wereld. In geval van calamiteiten kunnen ze zelfs nu nog worden ingezet. Deze vier geschakelde molens hielden bijna twee eeuwen lang het polderniveau op peil. Vroeger stonden langs de gehele Rotte wel 80 molens om het water weg te malen uit de verschillende polders. Volg via twitter @BoswachterDick over de Rottemeren.

Rond 1600 is een diepe plas ontstaan die tot de kleibodem is afgegraven voor brandstof. Het veen was soms wel vier meter dik. Op het stukje na in het Koornmolengat. Door vroegtijdige bebouwing is het hier bewaard gebleven. Het recreatieschap, Staatsbosbeheer en vrijwilligers zetten zich in om de natuurwaarden te herstellen, te verbeteren en te beschermen. Naast de kolonie aalscholvers komen tientallen vogelsoorten voor. Met een beetje geluk hoor je hier de roerdomp hoempen.

Routes
Fiets, wandel, MTB en vaarroutes vind je in routes in de Rottemeren. Bekijk onder “Rotterdam en omgeving” ook de folders met tips, kaarten en routes zoals de Drogevoetenroute of het Rondje kunst Rottemeren.

Toegankelijkheid
Parkeergelegenheid is aanwezig. Plan je actuele OV reis op www.9292.nl.

Toegang met hond
Honden mogen los lopen.

Links
www.sportvisserijnederland.nl
www.varendoejesamen.nl

Kies uw onderwerp
Kunst en Cultuur
Even eruit
Outdoor en Sport
In en om het water
Op pad in de natuur
Voor kinderen
Ondernemers