Heerlijk Buiten

Oude Maas Oost

Prachtige uitzichten vanaf de Maasheuvel

Pal onder Barendrecht aan de rand van het water ligt Oude Maas Oost. Het bestaat uit de recreatiegebieden Jan Gerritsepolder, de Vredepolder, het Ziedewijdse Land, Spuiveld, Zuidpolder en De Hooge Nesse. Kom eens op de fiets om deze gebieden te ontdekken.

De Jan Gerritsepolder is jarenlang gebruikt voor het storten van slib uit de Rotterdamse haven. Het slib is afgedekt met schone grond waarop grasvelden en bos zijn aangeplant. Je kunt er heerlijk langs fietsen en doorheen wandelen. Vanaf landschapsheuvel ‘De Maasheuvel’ heb je een prachtig uitzicht over de Oude Maas en over de skyline van Rotterdam.

De Vredepolder bestaat uit diverse landschapstijlen met kronkelende wandelpaden, een outdoor trimbaan en een saunacomplex. Aan de oostkant van het gebied ligt het rijksmonument de Oud Barendrechtse brug, bestaande uit een bruggehoofd (de laatste resten van de gigantische brug) en twee tolhuisjes. Eén van de tolhuisjes is nog steeds in gebruik als radarpost van Rijkswaterstaat voor de begeleiding van de scheepvaart op de Oude Maas.

In Het Ziedewijdse Land en Spuiveld kun je een ritje maken met het modeltreintje dat rijdt over de Maasoever Spoorweg langs de oever van de Oude Maas en door de bossen. In de speeltuin tegenover het treinstation kunnen kinderen lekker klimmen en klauteren. Op het Spuiveld achter het pannenkoekenhuis ligt een speel- en ligweide met een spartelbadje speciaal voor de kleintjes.

Aan de rand van Zwijndrecht langs de Oude Maas liggen Veerplaat en De Hooge Nesse. De Veerplaat is voor de actievelingen met een spartelbad voor peuters en diverse sportfaciliteiten zoals een beweegtuin, een beachvolleybalveld en een disc golfparcours. De Hooge Nesse is een fijn struingebied en er is hier een uitdagende Speelpolder van natuurlijke materialen. Voor kunstliefhebbers is de onbewegwijzerde rondwandeling ‘Develroute’ een aanrader. Want richting Heerjansdam ligt op landgoed Het Buitenland de galerie Bergarde, waar je kunt genieten van moderne en hedendaagse kunst.

De Zuidpolder maakt deel uit van de 'De Blauwe Verbinding', een waterverbinding waarmee schoon water uit de Oude Maas naar de groengebieden van Rotterdam wordt aangevoerd. Het is zo'n 100 hectare groot. Al kanoënd is dit een echt de ontdekking van een afwisselende tocht. 

Routes
Fiets-, kano- en wandelroutes vind je op routes. Bekijk de folders met leuke routes en tips over IJsselmonde onder de rubriek Rotterdam en omgeving.

Toegankelijkheid
De Jan Gerritsepolder is niet goed toegankelijk voor mindervaliden. Parkeergelegenheid in alle gebieden. Parkeerplaats Jan Gerritsepolder bij Carnisse Grienden, Koedood 17, Barendrecht. Op 5 minuten lopen van bushalte Opstelspoor Carnisseland. Naar het Ziedewijdse Land en Spuiveld vanaf bushalte Kilweg in Barendrecht is 15 minuten lopen en 30 minuten naar de Vredepolder. Plan je actuele reis op www.9292.nl.

Honden aan de lijn. Tenzij de borden anders aangeven. Op sommige plekken zijn honden verboden. In het midden van De Hooge Nesse is een losloopterrein. Bekijk de kaartjes van alle gebieden. Let op dat uw hond altijd aan de lijn is op fietspaden.

Links
Alles over vissen Sportvisserij Nederland
Vogelkijkhutten in Nederland
Veilig op het water varendoejesamen

Kijk op OttevangerOV voor de dienstregeling van de fiets- en voetveerponten over de Oude Maas:
Veer de Putter, Zwijndrecht - Puttershoek
Rhoonse Veer, Rhoon - Oud-Beijerland - Spijkenisse
Driehoeksveer, Riddderkerk - Kinderdijk - Krimpen a/d Lek

Kies uw onderwerp
Kunst en Cultuur
Even eruit
Outdoor en Sport
In en om het water
Op pad in de natuur
Voor kinderen
Ondernemers