Heerlijk Buiten

Oost-IJsselmonde

Van een klein moerasgebiedje tot een 18e eeuws Huis

Oost-IJsselmonde bestaat uit drie recreatiegebieden in en rondom Ridderkerk.

Aan de noordkant liggen de Donckse Velden, vooral bedoeld voor wandelaars. Grote grazers lopen in het oosten van het gebied waar je ook doorheen kunt wandelen. De eyecatcher is Landgoed ten Donck en het 18e eeuwse Huys ten Donck. Het omliggende Donckse Bos hoort bij het landgoed en is alleen te bezoeken door de aanschaf van een wandelkaart

Het Oosterpark ten zuiden van Ridderkerk is een landschapspark met een kinderboerderij, een zwemvijver en een pannenkoekenhuis. De bochtige paden leiden langs grasvelden, (zwem)waters en dichte bosjes. Op het trapveldje is het heerlijk ballen. Speciaal voor viervoeters is er een hondenstrandje.

In Hendrik-Ido-Ambacht ligt het recreatiegebied Sandelingen-Ambacht. In het midden ligt de grote recreatieplas met zwemstrandje en speel- en ligweiden. De horeca heeft een speeltuin. Het trapveld is in de winter wel eens een ijsbaan. Het vee loopt geregeld in de weilanden en houdt de vegetatie kort. Door de klaphekken kunnen wandelaars ook lopen in het begrazingsgebieden.

Routes
Fiets-, kano- en wandelroutes vind je op routes. Bij “Rotterdam en omgeving” bekijk je alle folders over IJsselmonde.  

Toegankelijkheid
In de Donckse Velden is een schelpenpad aangelegd tussen beide Slikkerveerse bruggen die vanuit Slikkerveer toegang geven tot het gebied. Sandelingen-Ambacht en het Oosterpark hebben beiden geasfalteerde fietspaden en (deels) verharde wandelpaden.

Plan je actuele OV reis op www.9292.nl. In de Donckse Velden zijn geen parkeerplaatsen, wel is er rondom het gebied parkeergelegenheid. In het Oosterpark en Sandelingen-Ambacht is  parkeergelegenheid.

Toegang met hond
In het Oosterpark moeten honden aan de lijn. In Sandelingen-Ambacht zijn honden in het moeras- en begrazingsgebied niet toegestaan. In het park van Huys ten Donck zijn honden niet toegestaan, wel in de Donckse Velden. Bekijk de kaartjes voor hondenverbod en mogelijkheden.

Links
Officieel zwemwater o.a. locaties, zwemwaterkwaliteit tijdens het badseizoen en meldpunt
Alles over vissen Sportvisserij Nederland
Vogelkijkhutten in Nederland
Veilig op het water varendoejesamen

Kies uw onderwerp
Kunst en Cultuur
Even eruit
Outdoor en Sport
In en om het water
Op pad in de natuur
Voor kinderen
Ondernemers